Beeldsensor moet oudere automobilist langer mobiel houden

Foto: sstevenson / 123RF

Door een beeldsensor aan de auto te monteren en de gegevens regelmatig te analyseren en terug te koppelen, zouden oudere automobilisten langer mobiel kunnen blijven.

Het idee komt uit de koker van het Delftse bedrijf SD-Insights. Dat ontwikkelde eerder al een soortgelijke installatie om het rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs te monitoren. Het concept is, zo denkt men, ook toe te passen voor oudere verkeersdeelnemers.

Nu vindt slechts eens per vijf jaar en vanaf 70 jaar en ouder een gezondheidscheck plaats. En er is geen praktijktoets op rijvaardigheid in het normale verkeer. Dat leidt ertoe dat verzekeraars de premies verhogen en dat ouderen daardoor genoodzaakt zijn te stoppen met autorijden.

Met de eenmalige installatie van de beeldsensor met datalogger en een maandelijks abonnement voor een rijtraining zou dit te ondervangen zijn. De oudere bestuurder krijgt daarmee feedback over zijn rijgedragingen als afstand houden, rijstrook volgen (niet slingeren), knipperlichtgebruik bij inhalen en de bocht omgaan. Naast de beeldsensor die omgevingskenmerken verzameld worden daarvoor ook de gegevens uit het voertuig zelf gebruikt. De gegevens worden gecombineerd met data van KNMI (weersomstandigheden) en NDW (snelheden en type wegen).

De bestuurder krijgt feedback via een persoonlijk dashboard. Daar kunnen bijvoorbeeld specifieke kritische situaties met de oudere besproken worden. Ook wil men eventueel de kinderen van de oudere erbij betrekken. Zij vinden het prettig om te weten of vaders of moeders veilig onderweg is.

Verzekeraars en de overheid zouden kunnen meebetalen aan zo’n systeem, oppert SD-Insights. Die kunnen dat gedeeltelijk terugverdienen doordat ze daarvoor in ruil data als nieuwe bron voor verkeerskritische situaties krijgen.

Het project moet nog verder uitgewerkt worden, waarbij men onder meer denkt aan financiering via crowdfunding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.