Motorexamen

21-jarige mag vanaf eind november al motorexamen A doen

Bron: Verkeerspro.nl

Motorexamen21-jarigen mogen vanaf eind november al examen doen voor motorcategorie A. Die zwaarste categorie mogen ze overigens pas vanaf hun 24ste besturen. Maar in de tussenliggende jaren mogen ze al wel op een onbeperkt driewielig voertuig, een lichte motor en een middelzware motor rijden. Dat maakte CBR deze week bekend.

Op dit moment mogen jongeren pas het A-examen afleggen op hun 24ste of na de nodige motorrijervaring en verschillende examens.

De verlaging van de leeftijd voor het A-examen is een uitvloeisel van een nieuwe Europese rijbewijsrichtlijn. Die geeft aan dat jongeren vanaf 21 jaar op een driewielig motorrijtuig met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden en daarvoor hebben ze het A-rijbewijs nodig. Aan de eisen voor het A1- en A2-examen verandert niets.

Code 80

Voor het A-rijbewijs moeten deelnemers straks twee praktijkexamens doen: het motorexamen voertuigbeheersing en het motorexamen verkeersdeelneming. Beide praktijkexamens leggen ze af op een tweewielige motor. Er komt dus geen examen voor driewielige motorrijtuigen. Voordat de deelnemers de praktijkexamens doen, moeten ze eerst geslaagd zijn voor het motortheorie-examen. Wie een A2-rijbewijs heeft, en voor het A-rijbewijs gaat, moet alleen nog het praktijkexamen verkeersdeelneming doen.

De zogenoemde code 80 voorkomt 21-jarigen al op een motor van A-categorie klimmen. De code vervalt na twee jaar of als een jongere voor die tijd 24 jaar geworden is, meldt het CBR. Dat is overigens niet per se vroeg. In theorie kun je als 22-jarige al op een A-categorie motor rijden. Dan ben je op je 18de begonnen op de laagste motorcategorie (A1) en ben je stapsgewijs en na het volgen van de nodige examens ‘opgeklommen’.

Verbaasd

Een bijgevolg van de nieuwe regel kan zijn dat dat de animo om een A2-motorrijbewijs te halen daalt. Om daarvoor examen te doen, moet je nu 20 zijn. Maar wie een jaar wacht, kan dus gelijk het A-examen doen.

Zowel rijschoolhouders als brancheverenigingen reageren verbaasd op de leeftijdsverlaging, meldt rijschoolvakblad verkeerspro.nl. Zij vinden dat het CBR rijkelijk laat komt met de wijziging. De nieuwe de nieuwe Europese richtlijn is al 12 juli al ingegaan in Nederland. En dat nog niet precies bekend is wanneer CBR de wijziging doorvoert, geeft verwarring, stellen ze. Tenslotte menen ze dat het CBR met hen had moeten overleggen. Het CBR is zich van geen kwaad bewust, benadrukt een woordvoerder op verkeerspro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.