Slot voor smartphone voorkomt appen op de fiets

Telecomprovider KPN wil nog dit jaar een slot op de markt brengen dat voorkomt dat fietsers hun smartphone kunnen gebruiken. Het data- en telefoonverkeer wordt door dit slimme slot stopgezet zolang er gebruik wordt gemaakt van de fiets. De zogenaamde Safe Lock werd vorig jaar al gepresenteerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. 

Dat stelt de site Telecompaper.nl. Het was de bedoeling om dit slimme fietsslot al in 2017 op de markt te brengen, maar die deadline werd nu gehaald. Dit omdat KPN nog bezig is om het slot te ontwikkelen. Eind dit jaar moet dat zijn afgerond. Het is nog niet bekend wat dit slot gaat kosten, maar eerder werd gesproken over ongeveer 100 euro.

Netwerk

Dit slot staat in verbinding met een app. Die app blokkeert het netwerk van de gebruiker op het moment dat de fiets van het slot wordt gehaald. Dit gebeurt dan ook niet langer met een sleutel, maar kan alleen via die app. Het data- en telefoonverkeer wordt geblokkeerd, met uitzondering van 112. Als de fiets weer op slot gezet is, wordt de smartphone weer ontgrendeld.

KPN heeft dit slot ontwikkeld om te verkeersveiligheid in het verkeer te vergroten. Volgens Veilig Verkeer Nederland is een deel van het aantal jonge verkeersdoden te wijten aan het gebruik van een smartphone en neemt dit aandeel toe. Overigens heeft onderzoek van VeiligheidNL en van de SWOV, Tu Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam onlangs aangetoond dat er geen verband bestond tussen ernstige ongelukken en bellen, Whatsappen of naar muziek luisteren op de smartphone.

Wel wees een studie van de SWOV uit dat jongere deelnemers aan het verkeer hun smartphone vaker gebruiken dan ouderen. Juist deze doelgroep acht het risico van dit gedrag ook het laagste – slechts 51 procent vindt smartphonegebruik op de fiets gevaarlijk. SWOV stelde daarom ook voor extra aandacht te besteden aan deze groep.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.