Rij-examen. FOTO: archief RijschoolPro

Slecht voorbereide kandidaat moet zes weken wachten op herexamen

Rij-examen. FOTO: archief RijschoolPro

Kandidaten van wie het autopraktijkexamen wordt afgebroken vanwege gevaarlijk rijgedrag, kunnen pas na zes weken herexamen doen bij het CBR. Deze maatregel gaat maandag 29 oktober in. Dat meldt het CBR maandagochtend. In de eerste negen maanden van 2018 zijn in totaal 1.679 autopraktijkexamens afgebroken. 

De wachttijd van zes weken is volgens het CBR nodig om de rijvaardigheid op peil te brengen. “Het CBR benadrukt al langere tijd het belang van een goede rijopleiding”, meldt de organisatie. “Die legt namelijk de basis voor een veilig verkeer op de weg. Helaas zien we dagelijks examenkandidaten die tijdens hun opleiding niet goed zijn voorbereid op het praktijkexamen voor de auto.”

Capaciteit onnodig gebruiken

Examinatoren hebben in de eerste negen maanden van 2018 in totaal 1.679 autopraktijkexamens afgebroken. Volgens het CBR vormden deze kandidaten een direct gevaar voor zichzelf, de meerijdende instructeur, de examinator en het overige verkeer.

De maatregel van een langere wachttijd is ook bedoeld als ‘steun in de rug voor rijopleiders’, als kandidaten ofh ouders druk uitoefenen om te vroeg op examen te gaan. Daarnaast moet de maatregel ervoor zorgen dat de beschikbare examencapaciteit niet onnodig wordt gebruikt door kandidaten die nog niet klaar zijn voor het examen. “Het gemiddelde slagingspercentage voor het autorijexamen is in de afgelopen jaren weliswaar iets gestegen, maar ligt met 50 % toch laag. Door een goede voorbereiding op het examen kan dit percentage hoger worden”, aldus het CBR.

Verdienmodel

CBR-directeur Petra Delsing liet eerder al weten vanaf dit najaar strenger op te gaan treden bij slecht voorbereide kandidaten. Daarbij noemde ze ook het probleem van een ‘onwenselijk verdienmodel’ van een rijschool: door kandidaten veel te vroeg en dus kansloos op examen te laten komen bij het CBR verdient de rijschool door een eigen opslag op het tarief van het CBR te rekenen, zonder dat de kandidaat dit beseft.” Het CBR stelt samen met de brancheorganisaties maatregelen op om om dit gedrag tegen te gaan.

Auteur: Nadine Kieboom

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.