Verkeer maakt buitenspelen voor kleine groep kinderen moeilijk

Buitenspelen is belangrijk in het leven van kinderen. Bijna zestig procent van de kinderen heeft buitenspelen in zijn top drie staan van favoriete bezigheden. Een op de tien kinderen geeft aan dat het verkeer buitenspelen moeilijk maakt. Tachtig procent van de kinderen geeft dan ook aan graag te willen meebeslissen over buitenspeelmogelijkheden, terwijl slechts aan 8% van de kinderen ooit een mening is gevraagd.

Uit het online onderzoek, dat de afgelopen maanden gehouden werd onder 435 kinderen tussen 6 en 11 jaar in opdracht van Jantje Beton, blijkt dat kinderen graag vaker betrokken worden bij de ontwikkeling van buitenspeelmogelijkheden. Kinderen spelen het liefst buiten, omdat ze dan samen zijn met vriendjes en vriendinnetjes (70%) en omdat ze dan lekker kunnen ‘rennen en doen’ (62%). Voor kinderen is buitenspelen zo leuk omdat ze dan zelf kunnen bepalen wat ze doen (94%) en omdat ze zich dan vrij voelen (92%). Buitenspelen wordt voor de kinderen leuker als er meer speeltuintjes of klimrekken komen, er meer kinderen zijn om mee te spelen en er meer dingen zijn voor hun eigen leeftijdsgroep.
Een kleine minderheid van de kinderen zegt dat hun buitenspeelgedrag negatief beïnvloed wordt door buren (10%) andere kinderen (10%), of druk verkeer (10%), aldus het onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoekbureau Qrius.Jantje Beton streeft ernaar dat kinderen weer veilig en vrij kunnen buitenspelen in een avontuurlijke speelomgeving.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.