Bestelverkeer op de korrel

Minister Eurlings wil extra maatregelen om de verkeersveiligheid van de bestelauto te verbeteren. Hij wil de ondernemers begeleiden in het nemen van maatregelen.

Eurlings denkt aan het opzetten van een netwerk waarbij ondernemers met vracht- of bestelwagenparken zich kunnen aanmelden. Zij committeren zich aan een continue inspanning gericht op verkeersveiligheid en krijgen daar voordelen (zoals publiciteit) voor terug. Hiermee kunnen ondernemers laten zien dat zij hun verantwoordelijkheid als professionele weggebruiker nemen en kunnen ondernemers die zich niet aansluiten hierop aangesproken worden. Daarnaast krijgen zij professionele begeleiding bij het implementeren van de maatregelen.
Verder wordt een nieuwe, online versie van Safety Scan en Safety Monitor ontwikkelt. Dit is een applicatie waarmee ondernemers met vracht- en bestelwagenparken schades kunnen registreren en analyseren en een advies op maat krijgen om schades en ongevallen tegen te gaan. Via lease- en verzekeringsmaatschappijen moet een businesscase met wagenparkbeheerders worden ontwikkeld om een nieuw concept van de grond te krijgen waarbij een continue koppeling wordt gelegd tussen rijgedrag en premie. Ook wordt een website ontwikkeld met een database met voorbeeldmaatregelen en successen uit de praktijk en achtergrondinformatie over veiligheidscultuur.
Omdat de ongevalanalyse maar tot op zekere hoogte verklaart waardoor de ongevallen ontstaan, en het vermoeden bestaat dat afleiding tijdens het rijden een rol speelt, gaat de SWOV diepteonderzoek te doen naar ongevallen met bestelauto’s binnen de bebouwde kom.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.