Verkeersexamen theorie BEELD VVN

Na twee maanden wachten ‘eindelijk’ 88ste Verkeersexamen

Het 88ste VVN theoretisch Verkeersexamen staat deze week op het programma bij basisscholen. De verkeerskennis wordt getest op 15, 16 en 18 juni, ruim twee maanden later dan de bedoeling was. Maar tijdens de coronacrisis hebben de kinderen niet stilgezeten.

In deze examenweek beantwoorden de kinderen 25 vragen vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier. Ze zijn geslaagd als ze 16 van de 25 vragen goed hebben beantwoord. Het VVN theoretisch Verkeersexamen toetst naast kennis, ook veiligheidsbewustzijn, vaardigheden en houding. De examenvragen gaan over realistische herkenbare verkeerssituaties.

Toepassen

“De ‘verkeerstaal’ leren die uit tekens, borden en regels bestaat is één ding, maar deze regels kunnen toepassen en anticiperen op het overige verkeer is minstens zo belangrijk”, zegt Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland (VVN). “De essentie is dat kinderen de theorie kunnen toepassen in de praktijk.”

Tijdens de schoolsluiting als gevolg van de coronacrisis heeft VVN het basisonderwijs in de gelegenheid gesteld om te kunnen oefenen aan de hand van het digitaal oefenexamen. De oefenpagina van het verkeersexamen is dit jaar al 382.532 keer bezocht. Kinderen kunnen hier drie oefenexamens maken, de verkeersexamenquiz spelen en hun theoretische kennis opfrissen.

80 procent

Veilig Verkeer Nederland is ‘verheugd’ over het feit dat jaarlijks 95 procent van alle basisscholen deelneemt aan het VVN Verkeersexamen. “Erg belangrijk want 80 procent van de ouders laat hun kinderen na de basisschooltijd zelfstandig naar het voortgezet onderwijs fietsen.”

Een derde van de scholen maakt het examen digitaal, waarbij de leerlingen door middel van filmpjes nog beter worden getoetst op verkeersinzicht. Digitaal is de uitslag dezelfde dag nog bekend. Er zijn scholen die het VVN praktisch Verkeersexamen nog dit schooljaar organiseren. Een ander deel van de scholen tilt dit over de zomervakantie heen en organiseert dit in september.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.