Kinderen op de fiets

VVN vraagt forenzen om ochtendspits te mijden

Foto bij nieuwsbericht op site SWOV

Vlak na de zomervakantie vinden er elk jaar opvallend veel ongevallen plaats onder fietsende scholieren. Daarom verzoekt Veilig Verkeer Nederland (VVN) werkenden in Nederland om gedurende augustus zoveel mogelijk thuis te werken of de ochtendspits te mijden. De oproep wordt gesteund door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Hierdoor kunnen schoolgaande jongeren rustig wennen aan hun schoolroute.  

Juist door de coronacrisis is duidelijk geworden dat het lang niet altijd noodzakelijk is om fysiek bij een afspraak aanwezig te zijn, denkt VVN. Die wetenschap kan worden ingezet om de ochtendspits te laten verdwijnen en het verkeer veiliger te maken. “Moet je er toch op uit, dan is het raadzaam om de schoolroutes tijdens de schoolspits te mijden en om te kiezen voor gepaste snelheid in plaats van de maximumsnelheid”, aldus de organisatie.

Veilig naar school

VVN heeft zelf een peiling verricht waarin werd gevraagd naar de invloed van corona op het verkeer. Daaruit bleek dat een combinatie van thuis en op kantoor werken erg prettig werd ervaren. De helft van de tijd op locatie en de helft van de tijd thuis vond 48 procent van de respondenten ideaal. Dit biedt ook kansen voor veiliger verkeer. De medewerking van automobilisten is dan ook hard nodig om kinderen de ruimte te geven om veilig naar school te kunnen gaan.

VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. “Het zou goed zijn wanneer we met elkaar het ‘nieuwe werken’ ook gebruiken om slimmer naar onze agenda’s te kijken. Bijvoorbeeld door in de ochtenden vooral afspraken te plannen die digitaal kunnen plaatsvinden. Zo beperken we de verkeersdrukte. Door de ochtendspits zo goed als uit te bannen, bieden we scholieren de ruimte om veilig naar school te gaan. Bovendien geeft dit voor ouders de ruimte om jonge kinderen te voet of op de fiets te begeleiden naar school.”

Campagne

Donderdag is de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ van start gegaan. Deze campagne wordt ook gesteund door het bedrijfsleven, waaronder door verzekeringsmaatschappij Interpolis, autoleasemaatschappij Athlon Nederland, Picnic en VNA. Bovendien wijst VVN er vanwege de start van de scholen extra op om geen smartphone te gebruiken in het verkeer. “Zeker niet in een periode waarin kinderen in het verkeer weer veelvuldig aanwezig zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.