Succesvolle campagne Noorwegen: “Zeg er wat van!”

De campagne Zeg er wat van! moedigt jongeren aan om opmerkingen te maken als de bestuurder niet veilig rijdt, bijvoorbeeld wanneer hij of zij te snel of onder invloed van alcohol of drugs rijdt. De campagne zou in Noorwegen hebben geleid tot een drastische daling van het aantal slachtoffers onder jongeren.

De Belgische verkeersveiligheidsorganisatie Via Secura meldt dat een evaluatie van de eerste drie jaren uitwees dat het aantal doden en gewonden onder autopassagiers van 16 tot 19 jaar in het eerste jaar met 27 procent daalde, in het tweede jaar met 31 procent en in het derde jaar met 36 procent.
De doelgroep van Zeg er wat van! zijn jongeren van 16 tot 19 jaar die ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend in een auto meerijden als passagier. Vaak durven jongeren vanwege de groepsdruk hun mond niet open te doen. De campagneboodschappen worden verspreid via schoolbezoeken, informatie bij politiecontroles, video’s en T-shirts.
De communicatiecampagne wordt aangevuld met handhavingsactiviteiten. Doel is enerzijds jongeren die al een positieve houding hebben te helpen om zich uit te spreken, en anderzijds diegenen waarop de campagne waarschijnlijk geen vat zal hebben te controleren en te straffen. De campagne is opgezet door het Noorse ministerie van Verkeer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.