Sleutelhanger non-BOB-campagne (bron: OVK)

Confronterende sleutelhanger ingezet tegen dronken bestuurders

Sleutelhanger non-BOB-campagne (bron: OVK)

Chauffeurs die dit weekend in België met een drankje op achter het stuur kruipen, krijgen van de politie een sleutelhanger met daarop de naam van een verkeersslachtoffer. Het gaat om acht jongeren die omkwamen bij een verkeersongeval waarbij de bestuurder had gedronken. Met deze campagne waarschuwen ouders en grootouders samen met VIAS en met de medewerking van de politie voor de gevolgen van alcohol achter het stuur.

Dit weekend start in België het weekend zonder alcohol. Zo wordt opnieuw de aandacht gevestigd op het risico van drinken en rijden. De leden van de OVK (Ouders van Verongelukte Kinderen) hopen met VIAS en de politie dat deze actie beter blijft hangen bij bestuurders dan een boete of een rijverbod.

Sleutelhanger

Deze ‘non-Bobsleutelhangers’ hebben hetzelfde lettertype en dezelfde gele kleur van het iconische Bob-logo, maar dan met het andere naam. Het gaat om Axelle, Corwin, Philippe, Nathan, Laetitia, Olivier, Timmy of Romina. Bovendien vertelt de politie het verhaal achter elke naam aan de overtreder.

Volgens OVK en VIAS is het nog steeds noodzakelijk om chauffeurs te wijzen op het gevaar van autorijden met alcohol op. Gemiddeld heeft een Belgische bestuurder die betrokken is in een letselongeval met alcohol 1,7 procent in zijn bloed. Bovendien gebeurt er elke dag een ongeval waarbij de bestuurder minder dan 0,8 procent alcohol in zijn bloed had.

Voor de campagne zijn ook filmpjes opgenomen met getuigenissen van de ouders en grootouders van de kinderen die slachtoffer zijn geworden en van een alcoholcontrole. De betrapte bestuurders kunnen hun sleutelhanger omruilen voor een online ‘sensibiliseringscursus’ bij VIAS. Tijdens die cursus wordt dieper ingegaan op de gevolgen van alcohol op het rijgedrag.

Bron foto: OVK

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.