Jongeren op de fiets

Limburg kiest voor nieuwe aanpak verkeerseducatie

Bron: Inge

De verkeerseducatie voor leerlingen van het Limburgse basis- en voortgezet onderwijs heeft er ruim twintig jaar hetzelfde uitgezien. Daar is deze week in Limburg verandering in gekomen. De provincie, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg en 31 gemeenten hebben woensdag de nieuwe aanpak verkeerseducatie gelanceerd, genaamd de Verkeersactieve School.

Verkeersactieve scholen zijn basis- en middelbare scholen die zowel theoretische als praktische verkeerseducatie aanbieden en aandacht besteden aan een verkeersveilige schoolomgeving en de school-thuisroute. Met deze nieuwe aanpak willen de betrokken partijen de verkeersveiligheid verhogen en kwetsbare verkeersdeelnemers stimuleren om zich veilig te gedragen op de weg.

Gratis verkeerseducatieprojecten

Hierin staan drie zaken centraal: de samenwerking tussen overheden en scholen, een goede begeleiding en ontzorging van scholen door automatisering en digitalisering. De provincie en de gemeenten stellen daarvoor aan alle Limburgse scholen gratis kwalitatieve verkeerseducatieprojecten en materialen ter beschikking.

Bovendien stellen de overheden een onderwijsadviseur aan en de gemeenten dragen zorg voor een verkeersveilige schoolomgeving. In ruil daarvoor moeten scholen een verkeerscoördinator aanstellen, die verantwoordelijk wordt voor het inplannen van verkeerseducatieprojecten. Deze coördinator dient deel te nemen aan netwerkoverleggen, om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Structurele educatie borgen

Het doel hiervan is om een kwalitatief gelijk niveau te bereiken, om structurele verkeerseducatie te borgen en om verkeerseducatie beter in te richten. “Verkeerseducatie is minstens zo belangrijk als zwemles; iedereen wil dat zijn of haar kinderen het onder de knie krijgen”, aldus de Limburgse gedeputeerde Carla Brugman-Rustenburg.

“Kinderen en jongeren zijn kwetsbare verkeersdeelnemers, dat maakt het zo ontzettend belangrijk om kennis over te brengen en dit in de praktijk te leren. Voorlichting en educatie dragen bij aan het verhogen van de verkeersveiligheid.” Het is de ambitie van de provincie om het aantal verkeersslachtoffers naar nul terug te brengen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.