Dame op scootmobiel (foto: VVN)

Training pakt groeiend aantal ongevallen met scootmobielen aan

Bron: VVN

Het aantal ongevallen waarbij een scootmobiel is betrokken stijgt de laatste tijd. Inmiddels betreft 5,5 procent van alle dodelijke verkeersslachtoffers een bestuurder van dit vervoersmiddel. Om de verkeersveiligheid voor deze verkeersdeelnemers te verbeteren, hebben Veilig Verkeer Nederland en Ergotherapie Nederland samen een scootmobieltraining ontwikkeld.

Het aantal scootmobielen op straat groeit door de toenemende vergrijzing. Dit vervoersmiddel is een goed alternatief op het moment dat lopen of fietsen niet meer gemakkelijk gaat. Tegelijkertijd blijkt het rijden met een scootmobiel in het soms drukke verkeer niet altijd even gemakkelijk. Zo komen deze verkeersdeelnemers vaker obstakels tegen dan voetgangers of fietsers en worden ze vaker geconfronteerd met nieuwe situaties. Soms zijn scootmobielbestuurders daar onvoldoende op voorbereid

Met de training willen de twee partijen het gemakkelijker maken voor bestuurders van scootmobielen om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. “Veilige verkeersdeelname bevordert zelfstandigheid en onafhankelijkheid.”

Andere vaardigheden

Deze training is noodzakelijk omdat het rijden in een scootmobiel andere vaardigheden vraagt dan men gewend is. De scootmobielbestuurders moeten leren dat gas geven en remmen heel anders is en dat de plek op de weg kan wisselen. “Je mag op de stoep, maar ook op het fietspad waarbij men zich wel moet houden aan de geldende verkeersregels. Bij het leren besturen van een nieuw voertuig op het moment dat ongemakken zich aandienen, is oefening essentieel”, aldus VVN.

De training is voor iedere (potentiële) scootmobielbestuurder te volgen bij een ergotherapeut in de buurt of bij Veilig Verkeer Nederland en kan op maat worden aangeboden. Er wordt rekening gehouden met de vaardigheden, de omgeving en de vervoersbehoefte van de bestuurder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.