VVN Minecraft verkeerseducatie

Minecraft als aanvulling op verkeerseducatie

Foto: VVN

De populaire videogame Minecraft krijgt een speciale variant om kinderen spelenderwijs te leren over het verkeer. In het videospel kunnen kinderen oefenen wat ze in de verkeerslessen hebben geleerd. Ruim 80 procent van de leerkrachten verwacht dat de leerlingen dit extraatje bovenop de traditionele verkeersles gaan waarderen. Verkeersminister Mark Harbers en onderwijsminister Dennis Wiersma waren dinsdag aanwezig bij de lancering van deze VVN Minecraft Verkeerseducatie.

Deze toepassing van het spel is volkomen nieuw. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Nog nergens wordt het op manier gebruikt. Er is dan ook al interesse uit onder andere Denemarken en Indonesië. De ministers zijn te spreken over deze toepassing van het spel, die dinsdag de primeur beleefde. Het is namelijk voor het eerst dat Minecraft op die manier wordt gebruikt – niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. “Als overheid investeren we op verschillende manieren in het veiliger maken van het verkeer”, vertelt minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

“Helaas gebeuren er ook onder kinderen nog teveel ongelukken en elk ongeluk is er één teveel. Daarom juich ik alle goede initiatieven toe die bijdragen aan meer bewustzijn voor een veiliger deelname aan het verkeer. Dit vernieuwende Minecraft leerproject sluit mooi aan bij de belevingswereld van deze jonge verkeersdeelnemers en bevordert daarmee al spelenderwijs hopelijk een positief verkeersgedrag bij hen”, zegt Harbers.

Meer enthousiasme

VVN Minecraft is geen vervanging voor de verkeerslessen, maar een verdieping op de leerdoelen die tijdens de lessen aan bod komen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) gelooft dat dit eraan zal bijdragen om kinderen enthousiast te krijgen voor die verkeerslessen. Zij zijn namelijk snel vertrouwd met games én spelen Minecraft al vaak. Bijna 1.200 basisscholen en 25.000 leerlingen hebben zich aangemeld om deze toepassing zelf in de klas te gaan spelen.

“Met de VVN Minecraft Verkeerseducatie-wereld willen we kinderen op een leuke manier dat wat ze geleerd laten toepassen in een voor hen veelal bekend, motiverend spel. Ze oefenen niet alleen verkeerssituaties, maar ook de 21-eeuwse vakoverstijgende vaardigheden. Twee vliegen in één klap”, denkt VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. De toepassing helpt bovendien leerkrachten om vakoverstijgende vaardigheden zoals probleemoplossen, ICT basisvaardigheden, zelfregulering, kritisch denken en communiceren in hun al overvolle lesrooster vorm te geven. Met ‘VVN Minecraft Verkeerseducatie’ kan het tijdens de verkeersles namelijk als het ware meegepakt worden. Bovendien kan de leerkracht goed zien hoe de kinderen vorderen.

Spelenderwijs leren

De lancering vond vanochtend plaats in basisschool De Herenweg in Wassenaar. Die plek is gekozen omdat daar het idee ontstond voor VVN Minecraft Verkeerseducatie. Dit is mogelijk omdat de game ook een educatieve variant heeft, met het doel om spelenderwijs, bewust en onbewust, te leren. In het spel krijgen kinderen opdrachten om inwoners van de nieuwe stad Broekpoort te helpen om veilig door de stad te kunnen reizen.

In eerste instantie is de toepassing alleen beschikbaar voor leerlingen van groep 5 en 6. De komende tijd wordt het videospel uitgebreid met nog drie nieuwe werelden die aansluiten op de VVN Verkeersmethode voor groep 5 en 6. In schooljaar 2022-2023 wordt de game verder uitgebreid voor andere groepen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.