Rijbewijs gratis na deelname Alcohol Cursus in Gelderse gemeentes

De gemeentes Maasdriel en Zaltbommel willen jongeren bewust maken van de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer met de Alcohol Verkeer Cursus. Als extra prikkel om jongeren te laten deelnemen, krijgen cursisten het rijbewijs gratis. Volgens gemeente Maasdriel wordt de cursus aangeboden, ‘omdat jonge bestuurders oververtegenwoordigd zijn in de groep slachtoffers en bestuurders die betrokken zijn bij alcoholongevallen. 

Om ongelukken onder jongeren te voorkomen werken de gemeentes Maasdriel en Zaltbommel samen met IrisZorg, instelling voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang. Jongeren onder de 18 jaar in de Bommelerwaard hebben gemiddeld vaker recent alcohol gedronken en of zelfs zwaar gedronken dan de jongeren in de rest van de regio Gelderland-Zuid en in Nederland.’ De cursus is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar die bezig zijn met het halen van het rijbewijs.

Online cursus

De cursus vindt online plaats en duurt anderhalf uur. Per keer kunnen maximaal 25 jongeren deelnemen. Tijdens de cursus komen diverse onderwerpen aan bod, zoals verkeersveiligheid, alcoholgebruik en risico’s van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. Om er zeker van te zijn dat jongeren actief deelnemen, hebben ze een computer met microfoon en camera nodig. Alleen dan krijgen ze een certificaat uitgereikt.

Jongeren kunnen nadat ze geslaagd zijn voor het examen gratis hun rijbewijs afhalen bij de gemeente. Hiermee besparen ze de afhaalkosten van 41,60 euro. Dit geldt tot 31 december 2022. De cursussen vinden één keer per maand plaats, met uitzondering van juli en augustus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: marilon

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.