Schoolperron voor veiligheid rond de school

Scholen die aan een doorgaande weg liggen, hebben vaak te maken met onveilige verkeerssituaties als de school begint of uitgaat. Kinderen kunnen onverwachts de straat oprennen terwijl op die momenten vaak ook veel auto’s – al dan niet van halende of brengende ouders – passeren. Heerenveen heeft voor drie scholen in De Streek een oplossing op maat bedacht voor dit probleem: schoolperrons, een soort veilige zones langs de weg.

In de nieuwsbrief Verkeersveiligheidslabel van de noordelijke provincies legt Peter Gerrits, gemeentecoördinator verkeersveiligheid van de gemeente Heerenveen, uit dat de scholen hun omgeving veiliger en dan ook graag herkenbaarder wilden maken.
Doordat het fundament van de weg uit veen bestaat, waren conventionele verkeerskundige oplossingen niet mogelijk. Daarom konden geen drempels worden aangelegd. Een inrichting als 30-kilometerzone was ook niet gewenst, omdat de betreffende Aengwirderweg een doorgaande weg is.
Uiteindelijk is een oplossing op maat ontworpen. De schoolpleinen zijn verlengd tot in de weg en zo zijn de zogeheten schoolperrons ontstaan.
De schoolperrons zijn een verbreding van het trottoir voor de school. De weg is daar dus versmald. De perrons worden aangekondigd met feloranje dwarsstrepen op de weg en een bord met de tekst ‘Schoolzone. Gas terug!’. De strepen liggen op het asfalt, zodat je ze ook voelt als je er overheen rijdt. Ze markeren een ‘niet parkeren’-zone. Dat is met de scholen en de omwonenden afgesproken.
Behalve op de weg zijn ook op de perrons voorzieningen aangebracht om ze herkenbaar te maken. Ieder
perron heeft een haltebord. Daarnaast staat op een van de perrons een groot, felrood hek. Het hek moet voorkomen dat leerlingen rechtstreeks vanaf het schoolplein de straat oprennen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.