Motorrijders mogen in België tussen de file door

In België is een aantal nieuwe regels ingevoerd die betrekking hebben op motorrijders. Zo is rijden tussen de file door officieel toegestaan.

In Nederland is inhalen tussen de file door in de praktijk toegestaan maar niet expliciet in de wet vastgelegd. In België is vanaf 1 september in de wet vastgelegd dat sneller rijden tussen twee rijstroken of files niet meer als inhalen wordt beschouwd. In dat geval mag de motorfietser niet sneller rijden dan 50 km per uur en mag het snelheidsverschil tussen de motorfietser en de voertuigen die zich in die rijstroken of files bevinden niet meer dan 20 km per uur bedragen. Op autosnelwegen en autowegen de motorrijder tussen de twee meest links gelegen rijstroken rijden.
Sinds 2007 mogen motorfietsen op de trottoirs en, binnen de bebouwde kom, op de verhoogde bermen worden opgesteld, zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken, aldus de Belgische wet. Voortaan moeten de bestuurders van deze voertuigen er ook voor zorgen dat ze een begaanbare strook van ten minste 1,50 meter vrij breed laten.
Ook het vervoer van kinderen is wettelijk geregeld. Onder de 3 jaar mogen die niet worden vervoerd op een tweewielige bromfiets of op een motorfiets. Kinderen van drie jaar tot acht jaar mogen niet meer worden vervoerd op een motorfiets met een cilinderinhoud van meer dan 125 cm3. Kinderen van 3 jaar of meer en minder dan 8 jaar, zullen echter wel mogen worden vervoerd op een tweewielige bromfiets of op een motorfiets met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3, op voorwaarde dat dit vervoer in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem gebeurt.
Naast een valhelm moeten bestuurders en passagiers van motorfietsen ook handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall, alsook laarzen of bottines die de enkels beschermen, dragen.
Er is ook een nieuwe verbodsbord dat de toegang verbiedt voor bestuurders van motorvoertuigen met vier wielen, (quads), geconstrueerd voor onverhard terrein, met een open carrosserie, een stuur als op een motorfiets en een zadel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.