Scootmobielcursussen in opkomst

In dertien Utrechtse gemeenten is dit jaar een scootmobielcursus georganiseerd. In totaal deden circa 340 scootmobielgebuikers mee. Dit meldt het ROV-Utrecht.
Mensen die in een scootmobiel rijden, hebben te maken met een fysieke beperking. Sommigen hebben daardoor al een tijdlang niet meer actief deelgenomen aan het verkeer. Voor hen kan het extra moeilijk zijn om het gebruik van de scootmobiel onder de knie te krijgen en de verkeersregels goed toe te passen. Deze cursus helpt scootmobielgebruikers letterlijk op weg, aldus het ROV. Een scootmobielcursus bestaat uit drie onderdelen van ieder een uur: theorie, behendigheid en rijvaardigheid in het verkeer. Tijdens de theorie wordt ingegaan op de verkeersregels waar een scootmobielgebruiker mee te maken krijgt. Deze verkeersregels kunnen verwarrend zijn. Soms moet de scootmobieler zich gedragen als fietser en soms als voetganger. Uitleg hierover schept veel duidelijkheid.
De behendigheidsles is bedoeld om de scootmobiel goed te leren beheersen. Veilig Verkeer Nederland heeft hiervoor een speciaal parcours ontwikkeld. Hierop kunnen de deelnemers oefenen met het maken van bochten, het op- en afrijden van stoepen en het voor- en achteruit manoeuvreren met de scootmobiel. Tot slot gaan de deelnemers onder begeleiding van een instructeur het verkeer in. Men rijdt langs een paar lastige punten, zoals een drukke kruising, een steil bruggetje of een smal trottoir. De instructeur fietst met de scootmobielgebruikers mee en geeft advies hoe men dergelijke punten op een veilige manier kan passeren. Na afloop krijgen alle deelnemers een certificaat en een theorieboek om thuis de verkeersregels nog eens rustig door te nemen. De scootmobielcursus is ontwikkeld door Veilig Verkeer Nederland.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.