E-bike training In Zwolle

In Zwolle is voor de eerste keer een training gegeven voor belangstellenden die een elektrische fiets hebben of er een willen kopen.De training is georganiseerd door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel in samenwerking met de gemeente Zwolle en de Fietsersbond.

Onderdelen van de training zijn het oefenen van vaardigheden op een afgezet parcours onder professionele begeleiding, uitleg over de manieren van aandrijving van de fiets, accu’s en waar je op moet letten als je een e-bike koopt. Tevens wordt er gekeken naar balans en reactietijd en wordt een advies gegeven over de snelheid. Ook wordt er aandacht besteed aan oude en nieuwe verkeersregels en komen diverse verkeerssituaties aan bod. De deelnemers krijgen adviezen over veilig verkeersgedrag in deze situaties. Voor degenen die geen e-bike hebben is er de gelegenheid om deze te testen. Er is ook een fietsspecialist aanwezig die kijkt of de fietsen van de deelnemers goed zijn afgesteld.
Als laatste onderdeel is een korte fietstocht door de omgeving gepland met aandacht voor de verkeerssituaties ter plekke waarbij verworven kennis in de praktijk wordt gebracht. De deelnemers ontvangen na afloop een certificaat. De trainingen worden uitgevoerd door gecertificeerde fietsinstructeurs die door de Fietserbond zijn opgeleid. Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Overijssel.
De Regionale Organen voor verkeersveiligheid in de provincies Overijssel, Flevoland en Drenthe hebben de indruk dat er veel ongevallen plaatsvinden bij het gebruik van de e-bike. Door de grote toename van de e-bike in het verkeer en de daarbij behorende risico’s is er behoefte aan deze nieuwe trainingen. Belangrijke aandachtspunten zijn de hoge snelheid waarmee de e-bike deelneemt aan het verkeer en de vaardigheden van de (oudere) fietser bij een overstap van de ‘gewone’ fiets naar de e-bike. De Regionale Organen stellen gezamenlijk een plan van aanpak op voor deze toenemende groep verkeersdeelnemers waaronder deze training. In Emmeloord en Coevorden wordt binnenkort een training voor de e-bike gegeven.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.