Extra eisen voor zware motorfietsen

Er komen nieuwe regels voor het rijbewijs als gevolg van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn die eind vorig jaar door de Kamer is aangenomen. Met deze richtlijn worden de regels rondom rijbewijzen in Europa geharmoniseerd en krijgt de hele Europese Unie één rijbewijs op creditcardformaat. Een van de opvallende aanpassingen is dat extra eisen worden gesteld aan berijders van zware motorfietsen.

De derde rijbewijsrichtlijn bepaalt dat bestuurders van motorfietsen met een leeftijd onder de 24 jaar geen zware motorfietsen mogen besturen, tenzij ze een aanvullend rijbewijs behalen. Het motorrijbewijs krijgt drie categorieën: A1, A2 en A. De categorie hangt af van het vermogen van de motor, de leeftijd van de kandidaat en de ervaring van de kandidaat. Zodra de leeftijd van 24 is bereikt volstaat één rijbewijs voor alle vermogenscategorieën.

Andere wijzigen zijn:
• Bij de nieuwe rijbewijscategorie B+96 (personenauto met aanhangwagen) is de aanhanger zwaarder dan 750 kilo en het gewicht van de totale combinatie is tussen de 3.500 kilo en 4.250 kilo.
• Het vrachtwagenrijbewijs krijgt 2 categorieën: C1 en C. Het C1-rijbewijs is voor lichte vrachtwagens en campers (tussen 3.500 kilo en 7.500 kilo). Het C-rijbewijs is voor vrachtwagens zwaarder dan 7.500 kilo.
• Naast categorie D (vervoer van meer dan 8 personen, exclusief bestuurder) komt er ook een categorie D1 voor lichte bussen (maximaal 16 personen, exclusief bestuurder).
• Categorie E (aanhangwagen) wordt ingevoerd bij C1 en D1.
• Het maximale gewicht van een aanhanger of oplegger bij rijbewijscategorie BE is beperkt tot 3.500 kilo.
Verder wordt de geldigheidsduur voor de rijbewijscategorieën C (vrachtwagen) en D (bus) teruggebracht van 10 naar 5 jaar. Ook worden de eisen die aan examens worden gesteld in de Europese Unie uniform. De rijbewijscategorie B voor de personenauto blijft grotendeels hetzelfde als voorheen. Mensen die op 19 januari 2013 al een rijbewijs hebben, behouden hun rechten.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.