Minder snelheidsovertredingen bij korting op verzekering

Geef bestuurders een paar tientjes per maand en de snelheidsovertredingen nemen met 14 procent af. Dat is het resultaat van een proef van de universiteit Groningen met in totaal 228 proefpersonen.

Doel van de proef was om te kijken of een korting op de verzekeringspremie jonge bestuurders ertoe kan aanzetten zich beter aan de snelheidslimiet te houden. De proefpersonen – allen onder de 30 jaar – konden in totaal 50 euro per maand korting krijgen op de autoverzekering. Daarvan was 30 euro te verdienen met zich beter houden aan de snelheidslimiet, 15 euro als men minder zou rijden en 5 euro als men niet ’s nachts in het weekend zou rijden.

De laatste twee incentives hadden nauwelijks effect. De premie voor het zich houden aan de snelheidslimiet sloeg wel aan, hoewel de resultaten niet spectaculair waren. De afstand waarbij de snelheidslimiet met 6 procent of meer werd overschreden daalde van 20,5 procent tot 17,6 procent. Anders gezegd: de korting bracht de snelheidsovertredingen met 14 procent terug.
De onderzoekers J.W. Bolderdijk en L. Steg benadrukken dat de daling vrij klein is, maar dat ook een kleine reductie tot een aanzienlijke veiligheidswinst kan leiden. Zo kan een snelheidsreductie van 5 procent het aantal dodelijke ongevallen met 20 procent reduceren. Echter, zodra de premie stopte, vervielen de bestuurders weer in hun oude rijpatroon met net zoveel overtredingen als voor die tijd. De vraag is volgens Bolderdijk en Steg overigens of verzekeringsmaatschappijen zich kunnen permitteren om dergelijke bedragen uit te keren.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.