Aftrap peuterproject JONGleren in Utrecht

Op vier kinderdagverblijven van Stichting Kinderopvang Nederland (SKON) in Utrecht vindt in de maand juni het verkeersproject JONGleren in het verkeer plaats. Het programma bestaat uit twee verkeersweken voor peuters en een informatiebijeenkomst voor de ouders.

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht heeft dit programma ontwikkeld omdat er voor deze leefdtijdscategorie nog geen verkeerseducatie bestond. De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat ook op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven aandacht is voor verkeerseducatie. Met JONGleren in het verkeer wil de gemeente Utrecht bovendien de ouders, opvoeders of verzorgers bewust maken van hun rol als verkeersopvoeder.
JONGleren in het verkeer is een educatief programma dat gericht is op kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders of verzorgers. De kern van het programma bestaat uit twee weken met het verkeer als thema voor de kinderen en een informatiebijeenkomst voor de ouders.
Voor de kinderen heeft het ROV-Utrecht een kist met spelmateriaal ontwikkeld. Door dit spelmateriaal (poppen, verkeersborden, houten puzzelstukken om wegen te maken, miniatuurautootjes, een verkeerslicht), voorleesboeken en politieverkleedkleren leren de kinderen spelenderwijs hoe ze zich in het verkeer dienen te gedragen.
Op de informatiebijeenkomst krijgen ouders praktische tips over de verkeersveiligheid en verkeersopvoeding van de kinderen. Ook worden ouders geinformeerd over de verschillende ontwikkelingsfasen van hun kind en hoe ze hiermee in het verkeer rekening kunnen houden.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.