Geen horrorshow op middelbare scholen

Afschrikwekkende beelden met verkeersongevallen bij de uitgang van de disco of horrorshows op middelbare scholen werken niet. Dat zegt minister Eurlings in antwoord op Kamervragen.

De SWOV deed onlangs een studie gedaan naar de effecten van angstaanjagende voorlichting. Die concludeerde een dergelijke aanpak juist verdedigingsmechanismen oproept. Men ontrekt zich aan de boodschap of mensen gaan juist het ongewenste gedrag vertonen uit weerzin tegen de harde benadering die vaak als betutteling wordt ervaren. Verder heeft de afschrikking heeft alleen een kortstondig effect: bij herhaalde confrontatie met de angstaanjagende beelden ebt het effect snel weg en moet er gebruik worden gemaakt van steeds hevigere beelden om het beoogde afschrikeffect te bereiken. Het gebruik van afschrikwekkende beelden is alleen effectief als dat gebeurt in combinatie met een boodschap, waarbij de voordelen van het gewenste gedrag worden benadrukt en concreet wordt duidelijk gemaakt hoe men dat gewenste gedrag kan vertonen, aldus de SWOV.
Concreet: een beeld van iemand die bij een botsing door de voorruit vliegt heeft alleen zin als daarop de boodschap volgt dat men altijd de gordel moet dragen. Die boodschap kan je ook zonder gruwelijke beelden en zonder het risico van betutteling communiceren. Daarom zal bijvoorbeeld een autowrak bij een jongerencentrum of een horrorshow op middelbare scholen nauwelijks effect sorteren, zeker niet op langere termijn, aldus de minister.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.