Bromfietsexamen pas in 2010

Het praktijkexamen voor bromfietsen wordt naar verwachting per 1 januari 2010 ingevoerd. Het examen is verplicht voor twee- en vierwielige bromfietsen.

Onderzoek wijst uit dat door de invoering van het bromfietspraktijkexamen het aantal verkeersdoden onder bromfietsers met bijna een tiende daalt en dat het aantal ziekenhuisgewonden met 210 daalt, aldus V&W. Met name jonge bromfietsers zijn relatief vaak betrokken bij ongevallen. In 2007 kwamen 77 bromfietsers om het leven door een verkeersongeval en moesten ongeveer 2900 bromfietsers naar het ziekenhuis om aan hun verwondingen te worden geholpen.

Het praktijkexamen komt naast het al verplichte theorie-examen voor brom-en snorfietsers en bestuurders van brommobielen. De brom- en snorfietsers (tweewielig) en brommobielen (vierwielig) krijgen aparte praktijkexamens. De bromfietser wordt vooral beoordeeld op gevaarsherkenning, verkeersattitude en voertuigvaardigheid (evenwicht). Een brommobielrijder legt het examen af op een verkeersarm terrein, waarbij de nadruk ligt op voertuigbeheersing.

De opleidings- en examenkosten voor bromfietsers zullen naar verwachting € 390 bedragen: de kosten van € 80 voor het reeds bestaande theoretisch examen en het theorieboek, een drie kwartier durend examen en vier praktijklessen. Voor de brommobielen zijn naar verwachting meer lessen nodig. Voor deze categorie duurt het examen een half uur. Voor beide categorieën geldt dat als er extra lessen nodig zijn, de kosten zullen stijgen.

Personen die in het bezit van een auto- of motorrijbewijs (B of A rijbewijs) hoeven geen bromfietsexamen af te leggen om de bromfiets- en mobiel te besturen. Voor het rijden met een scootmobiel (gehandicaptenvoertuig) verandert er niets in de regelgeving.

Houders van het huidig verplichte bromfietscertificaat kunnen deze bij hun gemeente tot 1 oktober dit jaar inruilen voor het nieuwe bromfietsrijbewijs (AM-rijbewijs). Na 1 oktober 2009 is dit niet meer mogelijk en moet voor het verkrijgen van een bromfietsrijbewijs het bromfietsexamen worden afgelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.