Trials-jongeren veroorzaken 25 procent minder WA-schade

Trials2Uit een onderzoek over de periode 2007-2011 onder 3.600 verzekerde jonge automobilisten blijkt dat Trials-deelnemers de afgelopen vijf jaar gemiddeld ruim 25 procent minder schade hadden dan jongeren die niet deelnamen aan Trials.

Het onderzoek had plaats onder WA-verzekerden bij Univé en ZLM, door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. (De meeste jongeren rijden in oudere auto’s, die om die reden alleen WA verzekerd zijn). De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) onderzocht de effectiviteit van Trials al een keer in 2008. Toen bleek dat de trainingen goed worden gewaardeerd door de jongeren. Het accent van Trials ligt op bewustwording van de risico’s. Trainingen die zich (alleen) richten op de rijvaardigheid hebben volgens sommige deskundigen het gevaar in zich dat cursisten zich na de training juist risicovoller gaan gedragen. Dit vanuit de veronderstelling dat zij beter weten hoe ze met hun auto moeten omgaan. Het onderzoek van de RuG onder ruim 600 deelnemers aan de training toont aan dat Trials niet zulke ongewenste bijeffecten heeft, aldus de onderzoekers. Toch was het lastig de positieve invloed van de training op het rijgedrag aan te tonen. Volgens de verzekeraars blijkt uit het nu voorliggende onderzoek dat de bewustwordingstraining daadwerkelijk effect sorteert. Uit de schadecijfers van in totaal 3.600 jonge WA-verzekerden blijkt dat de Trials-deelnemers de afgelopen vijf jaar gemiddeld ruim 25 procent minder schade hadden dan jongeren die niet deelnamen aan Trials.

Het Verbond van Verzekeraars startte in 2005 in samenwerking met de provincie Drenthe met het pro-ject Trials voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Slippen op een afgezet parcours, zonder vrachtwagenrijbewijs rondrijden in een truck of een noodstop maken: onderdelen van een dag Trials. Het concept sloeg aan: Trials wordt nu ook georganiseerd in Friesland, Groningen, Overijssel, Zeeland en Flevoland in samenwerking met de Regionale Organen voor de Verkeersveiligheid (ROV’s). Inmiddels namen meer dan 10.000 jongeren deel aan de training.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.