Gelderse gemeenten pakken overlast bromfietsers aan

Jongeren worden zich bewuster zijn geworden van hun rijgedrag en de overlast die hun voertuig met zich mee kan brengen. Dat is het resultaat van de handhavingsactie ‘Gas terug’ die in een aantal Gelderse gemeenten wordt gehouden.

Dit stelt de gemeente Zevenaar, een van de deelnemers aan de actie. De doelstelling van het project is een integrale aanpak van scooter-, bromfiets-, en snorfietsbestuurders waardoor de overlast aanzienlijk verminderd. De gemeenten en politie streven naar een afname van het aantal opgelegde boetes. Daarnaast is het streven een afname te bewerkstelligen van het gemiddeld geconstateerde vermogen. Een te hoog vermogen levert naast een gevoel van onveiligheid van andere weggebruikers namelijk ook veel geluidsoverlast op.
Als middel hanteert de politie samen met justitie een beleid, dat na drie (strafrecht)overtredingen binnen twee jaar tijd, de scooter bij de eigenaar in beslag genomen kan worden. De politie houdt een registratie bij van de bestuurders van scooters, brom- en snorfietsen die een overtreding hebben begaan en stelt een lijst van veelplegers op. Inmiddels worden jongeren op scooters en snorfietsen in een groot deel van de politieregio Gelderland-Midden op eenzelfde manier aangepakt.
Tussen 1 november 2007 en 1 november 2008 heeft het Gas Terug! in de gemeenten Duiven, Westervoort, Zevenaar en Rijnwaarden een veelplegerslijst opgeleverd met 324 personen, hoofdzakelijk woonachtig binnen de vier gemeenten.
In totaal heeft de politie 567 bekeuringen uitgeschreven tegenover 464 in 2007. Ook werden er 93 waarschuwingsbrieven door de burgemeesters verstuurd. Vorig jaar waren dit er 75. In totaal zijn acht bromfietsen door de politie in beslag genomen. Ook zijn er vijf mini-bikes in beslag genomen.
Onverzekerde voertuigen werden tijdelijk in beslag genomen. Teruggave vond plaats nadat een verzekering was afgesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.