Minister vraagt gemeenten meer aandacht te schenken aan fietsexamen

fietsexamenHet aantal scholen met het fietsverkeersexamen is volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) al jaren stabiel rond de 83%. Maar in de grote steden neemt het af op scholen waar kinderen niet kunnen fietsen.

Dit schrijft minister Schultz aan de Kamer. VVN heeft geen signalen ontvangen dat veel scholen afhaken voor het praktijkdeel omdat de route voor het verkeersexamen te gevaarlijk is, aldus de minister. Er is wel een verschil in de ontwikkeling te constateren tussen scholen. Het aantal fietsexamens op scholen in kleinere gemeenten neemt de laatste jaren toe, terwijl het afneemt op scholen (vaak in de grote steden) met veel kinderen die niet of niet voldoende kunnen fietsen en vaak geen fiets hebben. Dit raakt niet alleen de verkeersveiligheid, maar heeft ook invloed op de beweging en gezondheid van de leerlingen. De minister wil dit onder de aandacht van gemeenten brengen.
Gemeenten stellen dit jaar een aanpak veilig fietsen vast, als één van de acties van de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid. In de Modelaanpak, die de gemeenten als handvat aangeboden krijgen, krijgt het fietsexamen een plek in het basispakket van fietsveiligheidsmaatregelen om gemeenten te helpen het belang goed onder het voetlicht te brengen bij scholen, zo schrijft de minister.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.