VerkeersNet Journaal: fietsen tot je 100e en ADAS in de APK?

De APK omgooien doe je niet zomaar. Maar toch is vanuit de branche een dringende wens uitgesproken om ADAS – de rijhulpsystemen die bestuurders ondersteunen bij het rijden en parkeren – op te nemen in deze keuring. Dit thema staat vanmiddag centraal tijdens het VerkeersNet Journaal om 14.00 uur.

Bovendien bespreken we hoe het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van plan is om ouderen tot hun 100e te laten fietsen. Het video-item gaat over een noodbrug, die zorgt voor minder hinder en meer veiligheid voor wegwerkers.

Paul Molenaar, de voorzitter van de ADAS Alliantie, is te gast om meer te vertellen over de wens om ADAS te laten opnemen in de APK voor motorvoertuigen. Hij reageert op de conclusie van een onderzoek van de HAN naar ADAS en schadereparatie en gaat in gesprek over het belang, de gevoeligheid en de alternatieven.

Verder is Juul van Rijn, programmamanager Doortrappen, aanwezig om te vertellen over dit programma. Veiliger fietsen tot je 100ste, dat is het motto van Doortrappen. Hoe strookt dit met de ontwikkeling dat ouderen oververtegenwoordigd zijn in de fietsongevallencijfers? En ouderen wellicht van zichzelf vinden dat ze heel goed kunnen fietsen? Een speciale themaweek, eind deze maand, moet nog meer gemeentes stimuleren om aan te sluiten.

Video

De uitzending wordt verder aangevuld met een video over de slimme, tijdelijke brug HUGO, die bij wegwerkzaamheden op de rijbaan wordt geplaatst. Het doorgaand verkeer rijdt over de hulpbrug terwijl het onderhoud tegelijkertijd onder de brug plaatsvinden. Het resultaat? Een veilige werkomgeving voor de wegwerker én minder hinder voor de weggebruiker.

Bekijk de uitzending.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.