Geen alternatieven voor files rond Leeuwarden

Het bieden van reistijdinformatie biedt geen soulaas voor de files rond Leeuwarden. De alternatieve routes staan in de spits ook vast. Dat is de meest opvallende conclusie uit een onderzoek van Rijkswaterstaat, de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân.
De drie overheden hebben eind vorig jaar metingen uitgevoerd naar de verkeersafwikkeling op de zuidelijke in- en uitvalswegen van Leeuwarden tot het Leeuwarder centrum. Langs de A32 en de N31 bij Leeuwarden en in Leeuwarden zelf werden de reistijden van weggebruikers gemeten door 23 camera’s. Op alle onderzochte routes is tijdens de ochtend- en avondspits sprake van grote verkeersdrukte en toename van reistijden. Opvallend is dat in de spits op alle alternatieve routes de verkeersdrukte ongeveer even groot is. Er wordt daarom in deze situatie niet overwogen om permanente voorzieningen met reistijdinformatie langs de weg te plaatsen.
Rijkswaterstaat noemt het onderzoek uniek, want tot nu toe zijn dergelijke onderzoeken alleen gehouden tijdens wegwerkzaamheden. Met de uitkomsten van het onderzoek hebben de overheden volgens Rijkswaterstaat een goed onderbouwd beeld gekregen van de verkeersafwikkeling in en rond Leeuwarden, te weten: de doorstroming in de spits, de belangrijkste knelpunten en de kansen voor verkeersmanagement. Overwogen wordt nu om filebeelden van de avondspits op internet aan te bieden. Weggebruikers kunnen dan hun vertrektijd hierop aanpassen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.