Na biobrandstof ook bioasfalt

Bioasfalt wordt sinds twee maanden beproefd in Brussel nabij de Hallepoort. Het gaat om een plantaardige toplaag, opgebouwd uit steen, zand, vulstof en een plantaardig bindmiddel op basis van koolzaadolie.

Volgens de organistie Leefmilieu Brussel bezit de laag fysische en mechanische eigenschappen die superieur zijn aan die van de klassieke bitumineuze afdeklagen. Ze is duurzaam bestand tegen spoorvorming en slijtage en kan makkelijk worden hersteld. En dankzij de lagere temperaturen voor het fabriceren en aanbrengen, zo’n 40 °C lager dan de klassieke afdeklagen, levert de fabricage van dit asfalt aanzienlijke baten qua energieverbruik en leefmilieu op.
Een ander voordeel van de plantaardige afdeklaag is dat de laag in allerlei kleuren en samenstellingen kan meekrijgen. Groen voor in he tpark, en rood voor fietspaden bijvoorbeeld.
Onderzoek moet nog uitwijzen hoe het asfalt er na enkele jaren gebruik aan toe zal zijn. Het wordt sinds 2004 in Frankrijk gebruikt en de resultaten zijn algemeen gezien zeer positief, aldus Leefmilieu. De laag zou goed kleurhoudend zijn, onderhoudsvriendelijk eb bestand tegen strooizout.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.