Mobiele Check-In/Check-Out OV-chipkaart

De mobiele Check-In/ Check-Out voor de OV-chipkaart van Sigmax, het mobiele alternatief voor vaste kaartlezerapparatuur, is onlangs officieel gecertificeerd door TransLink Systems. Met de mobiele Check-In/ Check-Out op een handcomputer kunnen vervoersbedrijven snel en eenvoudig op elke willekeurige plaats in- en uitcheckpunten voor de OV-chipkaart inrichten. De handcomputer leest de OV-chipkaart, controleert of de kaart voldoende saldo of een geldig reisproduct heeft en checkt de kaart in. Uitchecken gaat op dezelfde manier.

Voor de reis moet de reiziger zijn –opgeladen- OV-chipkaart inchecken door de kaart voor het scherm van een toegangspoortje of kaartlezer te houden. Na het uitchecken is de reis betaald. Het Check-In/Check-Out systeem is het mobiele alternatief voor vaste toegangspoortjes of kaartlezerapparatuur en kan ingezet worden bij bijvoorbeeld defecte toegangspoortjes of bij tijdelijk materiaal zoals extra bussen op drukke tijdstippen, zodat reizigers toch de mogelijkheid hebben om hun OV-chipkaart in- en uit te checken. Daarnaast kan de mobiele Check-In/Check-Out uitkomst bieden in kleinere buurt- of regiobusjes waar het inbouwen van vaste apparatuur te duur of te omslachtig is. Dankzij de door Sigmax ontwikkelde mobiele Check-In/Check-Out op een handcomputer, dat gecertificeerd is door TransLink Systems (TLS), kunnen vervoersbedrijven nu op elke willekeurige plaats in- en uitcheckpunten inrichten. In de trein, tram, metro of bus, de mobiele Check-In/Check-Out is niet gebonden aan een vervoersmiddel of vervoersbedrijf.

De OV-chipkaart wordt voor een RFID lezer op de handcomputer geplaatst waarna de gegevens op de kaart worden gelezen. De handcomputer toont de OV-medewerker of de OV-chipkaart voldoende saldo of een geldig reisproduct heeft waarna de medewerker met één druk op de knop de OV-chipkaart kan inchecken. De apparatuur schrijft, wanneer de reiziger reist op saldo, automatisch het instaptarief af. Uitchecken gaat op dezelfde manier: de OV medewerker plaatst de OV-chipkaart voor de RFID lezer op de handcomputer waarna het instaptarief wordt verrekend met de daadwerkelijk gereisde kilometers en het verschil teruggestort op de OV-chipkaart.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.