Stadsregio Amsterdam biedt open realtime reisinformatie voor apps

Stadsregio Amsterdam biedt als eerste overheidsinstantie in Nederland, realtime reisdata aan voor het ontwikkelen van apps, websites en andere initiatieven. Dat doet ze door de gegevens van twee GVB-buslijnen, lijn 192 en 195, beschikbaar te stellen aan het project ‘Apps for Amsterdam’. Computerprogrammeurs en ontwerpers worden in dit project uitgenodigd om programma’s en applicaties te ontwikkelen op basis van opengestelde data van de overheid.

Stadsregio Amsterdam en GVB willen samen betrouwbare en actuele reisinformatie mogelijk maken. GVB zal starten met het aanbieden van actuele data van de buslijnen van en naar Schiphol: lijn 192 en 195. Door het aanbieden van deze realtime reisinformatie naast de al beschikbare statische reisinformatie via bijvoorbeeld Google en OV9292 kan de dienstverlening naar de reiziger worden verbeterd. Zo kunnen er namelijk diensten en applicaties worden ontwikkeld die reiziger optimaal op de hoogte houden van de realtime reisinformatie, zoals de actuele vertrektijden en eventuele vertragingen.
De beschikbare openbaar vervoerdata komen voor het publiek beschikbaar via een website van Stichting OpenGeo (http://api.openov.nl/(http://api.openov.nl/)). Dit is een onafhankelijke organisatie die als doel heeft om allerlei geografische informatie voor het publiek te ontsluiten.Om ontwikkelaars te stimuleren applicaties voor reisinformatie in het openbaar vervoer te bouwen, stelt de Stadsregio een prijs beschikbaar aan Apps for Amsterdam van €1.250,- voor de beste applicatie. Geïnteresseerde deelnemers kunnen voor alle verdere informatie over de prijsvraag terecht bij de website www.appsforamsterdam.nl(http://www.appsforamsterdam.nl).

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.