SWOV wil fietser op gedrag aanspreken

Het is tijd voor een cultuuromslag: ook fietsers moet je op hun gedrag kunnen aanspreken, als hun en andermans veiligheid in het geding zijn. In dat geval zou niet alles meer moeten mogen, aldus SWOV directeur Fred Wegman.
‘Alles mag’ lijkt jarenlang het credo van fietsers te zijn geweest, aldus Wegman. ‘Zo bestond er het idee dat fietsverlichting overbodig is, werd het als normaal gezien om als fietser rechtsaf-door-rood te gaan en in éénrichtingsstraten reden fietsers als vanzelfsprekend tegen de rijrichting in. Deze burgerlijke ongehoorzaamheid leidde er in de laatste twee gevallen toe dat dit fietsgedrag officieel werd toegestaan. Met het oog op de veiligheid van fietsers is meer aandacht voor hun gedrag noodzakelijk, naast aandacht voor de infrastructuur. Voor automobilisten onderzoeken we al geruime tijd wat voor effect hun gedrag heeft op de verkeersveiligheid. De tijd is nu gekomen dat ook voor fietsers te doen.’

Aanleiding voor de opmerkingen van Wegman is dat het niet goed gaat met de veiligheid van fietsers. Een per fiets afgelegde kilometer is 4,7 keer zo gevaarlijk als een kilometer afgelegd per auto. En het aantal doden onder fietsers daalt langzamer dan dat van de meeste andere groepen verkeersdeelnemers; het aantal ernstig verkeersgewonden onder fietsers neemt sneller toe, zo stelt de SWOV. Met het opzetten van een Nationale Onderzoeksagenda Fiets wil de SWOV een aanzet geven tot een aanvalsplan om de onveiligheid aan te pakken. Daartoe inventariseert de SWOV op dit ogenblik wat er aan kennis beschikbaar is en wat er ontbreekt, en bij welk type ongevallen in verhouding veel slachtoffers vallen. Eind 2011 moet dat de eerste resultaten opleveren.

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.