RDW wil dat meer gemeenten meedoen met database gehandicaptenparkeerkaarten.

Veel gebruikers van een gehandicaptenparkeerkaart worden slachtoffer van een auto-inbraak omdat hun kaart erg gewild is op de zwarte markt omdat je daarmee bijna overal gratis kunt parkeren. Om daar een einde aan te maken heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer een database ontwikkeld voor de registratie van gehandicaptenparkeerkaarten. De kaart wordt daarmee oninteressant voor mensen die er geen recht op hebben.  Probleem is dat nog lang niet alle gemeenten meedoen.

Controle op oneigenlijk gebruik van de kaart was niet goed mogelijk, omdat kaartnummers niet landelijk geregistreerd werden. De centrale registratie van gehandicaptenparkeerkaarten moet dat verhelpen. Helaas doen nog lang niet alle gemeenten mee, aldus de RDW, ondanks het feit dat het gebruik van de database gratis is.
Een deelnemende gemeente registreert bij afgifte van een gehandicaptenparkeerkaart het kaartnummer, de ingangsdatum en de vervaldatum in de centrale database. Als een gebruiker de kaart als gestolen of vermist opgeeft, kan de gemeente deze direct in de database blokkeren. Handhavers controleren op straat of een kaart terecht wordt gebruikt, door het kaartnummer in te voeren in hun zakcomputer. Dit blijkt een effectieve methode tegen misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten. Over de gehandicaptenkaart is ook voor gemeenten info te vinden op www.shpv.nl/gehandicaptenparkeerkaart.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.