Grootschalige proef met spitsmijden in de trein

Er komt een groot opgezette praktijkproef Spitsmijden in de trein. Daarbij onderzoeken drie spoorvervoerders (NS, Veolia en Syntus), de Vrije Universiteit Amsterdam en het ministerie van Infrastructuur en Milieu dit najaar in welke mate zakelijke abonnementhouders bereid zijn om buiten de spits te reizen.

Spitsmijden in de trein duurt van 20 augustus 2012 tot en met 21 december 2012. Doel van de proef is door grootschalige toepassing van een tijdelijke positieve beloning te onderzoeken in welke mate treinreizigers met een zakelijk abonnement bereid zijn tot het aanpassen van hun (woon-werk)reisgedrag, zodanig dat er meer ruimte in de trein ontstaat tijdens de spitsperiode. Om tot een zo goed mogelijk beeld van de situatie in Nederland te komen wordt de proef in vijf verschillende regio’s gehouden (Amsterdam, Arnhem-Nijmegen, Overijssel, Maastricht, Stedendriehoek).

Met deze praktijkproef Spitsmijden in de trein wordt hieraan een vervolg gegeven maar met een grotere groep treinreizigers, en op meer trajecten in Nederland. Deelnemers kunnen dagelijks een beloning verdienen door buiten de spits naar hun werk te reizen. Zowel voor het mijden van de ochtend- als voor het mijden van de avondspits ontvangen deelnemers een beloning. Afhankelijk van de reisafstand en de werkelijke reistijdstippen kan een deelnemer hierbij wekelijks zo’n € 30 euro verdienen. Dit kan oplopen tot € 600,- over de gehele looptijd van de praktijkproef.

De reisafstand en het reistijdstip worden geregistreerd met een speciaal voor deze proef ontwikkelde ‘app’. Met de app wordt overigens alleen de aanwezigheid in de directe nabijheid van de stations geregistreerd. De app komt beschikbaar voor de iPhone en Android smartphones.

In de trein is al in 2009 een kleinschalige proef uitgevoerd (op het traject Gouda – Den Haag). Toen bleek dat vooral reizigers van het aanbod gebruik maakten die toch al vroeg op weg gaan.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.