Verloskundigen op de busbaan

busbaanVanaf mei 2013 rijden de eerste verloskundigen in Groningen over de busbaan. Dan gaan de busbanen op de Oosterhamrikkade en de Verlengde Hereweg voor hen open. Het gaat om een proef.

Daarnaast werkt de gemeente aan de verschillende stappen die nodig zijn om het gebruik van de busbanen door verloskundigen te regelen. Zo onderzoekt de gemeente onder meer bij alle busbanen, -stroken en –sluizen of ze geschikt zijn voor gebruik door verloskundigen, of ze anders met enkele maatregelen geschikt te maken zijn en wat dat kost. Ook gaat de gemeente in gesprek met de hulpdiensten, ziekenhuizen en het OV Bureau en Qbuzz. Verder kijkt de gemeente welke regels er moeten worden aangepast. Eind 2013 verwacht het college de resultaten van dit onderzoek te presenteren.

Aanvankelijk voelde B&W niets voor de plannen want dan zouden er meer beroepsgroepen de busbaan opeisen in spoedeisende situaties, zoals huisartsen en de gaswacht. En verder is aan een verloskundigenauto niet te zien of er sprake is van een spoedeisende situatie. De auto mag geen zwaailichten voeren en een sirene aanzetten. Dat is voorbehouden aan politie, brandweer en ambulance, aldus B&W in 2011. Met een motie drukte de gemeenteraad de plannen echter toch door.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.