‘Koninginnedag 2013-website’ brengt drukte op 30 april in beeld

Via de website ‘Koninginnedag 2013′ (www.waarisdekoning.nl) wordt tijdens Koninginnedag 2013 de drukte in Amsterdam in kaart gebracht. De website is vanaf vanochtend beschikbaar en is ontwikkeld door KPMG.

Voor NU.nl is een widget gemaakt die maandagavond al via de mobiele website en de app van NU.nl beschikbaar zal zijn. De website en de widget tonen een heatmap waarin verschillende brongegevens gecombineerd worden om inzicht te geven in de drukte op verschillende evenementen in Amsterdam tijdens Koninginnedag 2013. Op de website wordt daar nog een twitterstream aan toegevoegd.

De gekozen oplossing via een widget veroorzaakt geen extra netwerkbelasting. De widget is qua grootte vergelijkbaar met de plaatjes die NU.nl standaard ook al in haar artikelen opneemt. De gegevens over drukte die in de plaatjes worden getoond zijn afgeleid van antennebelasting. Deze belasting wordt door providers standaard gebruikt voor operationele taken en is dus beschikbaar zonder extra netwerkbelasting te genereren. Uiteraard kan het zijn dat het netwerk in Amsterdam overbelast raakt door de mensenmassa’s die op Koninginnedag 2013 in de stad aanwezig zijn, dat heeft echter niets te maken met deze diensten en is ook niet van invloed op de functionaliteit van deze diensten op plaatsen waar ze nog wel bereikbaar zijn, aldus KPMG.

Bij de ontwikkeling is ruime aandacht besteed aan de privacy van de gebruikers van deze diensten. Dat betekent onder andere dat twitterberichten die op de website worden geplaatst niet herleidbaar zullen zijn tot locaties en dat alleen geaggregeerde antennegegevens worden gebruikt. In het algemeen geldt dat niet meer gegevens gebruikt en bewaard worden dan strikt noodzakelijk is en dat verschillende technieken worden toegepast om er voor te zorgen dat persoonsgegevens zijn geanonimiseerd. “Alleen het aantal gebruikers per antenne is inzichtelijk”, zegt Sander Klous van KPMG Advisory. Klous: “Gegevens van de gebruikers worden niet aangeleverd. Het is dus niet mogelijk om aan de hand van deze gegevens vast te stellen welke gebruiker zich op welke locatie bevindt of heeft bevonden. Deze gegevens zijn niet terug te herleiden naar een individu.”

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.