Info voor nieuwe bewoners van de stad

Sint-Truiden v1.indd‘Stad binnen bereik’ is een nieuw project van het Vlaamse Mobiel 21 dat mikt op het wijzigen van het verplaatsingsgedrag van mensen die recent in een stad of gemeente zijn komen wonen.

Onderzoek wijst uit dat mensen die verhuizen meer openstaan voor verandering in hun dagelijkse verplaatsingen, of er op zijn minst even bij stilstaan. Gerichte info moet de keuze om de auto minder te gebruiken vergemakkelijken.

Het is eerder vertoond, ook in Nederland. Bezoekers die nieuw in een stad komen wonen informeren of de reisalternatieven. Maar het project ‘Stad binnen bereik’ gaat verder dan het uitdelen van een aantal gratis buskaartjes.

De basis van het project ‘Stad binnen bereik’ is de Mobikaart, een stadsplan waarop alle belangrijke wandel-, fiets- , bus- en treingegevens van de gemeente staan.

Deze kaart informeert zo gericht mogelijk op maat. Iedereen, zowel een ouder met jonge kinderen, als een persoon met een motorische beperking, vindt hierop gepaste informatie met zijn reismotief als uitgangspunt (werk, winkelen, school, enzovoort) en de vervoerswijze (fiets, bus, trein, auto, combinatie fiets-OV, P+R).

Bij de inschrijving op het gemeentehuis krijgt elke nieuwe inwoner, naast de Mobikaart, ook een uitgebreider Mobimenu: een handig overzicht van een 25-tal folders over duurzame mobiliteitsthema’s. Een brochure over zone 30, tips voor fietsen met kinderen en een overzicht van de tariefformules van NMBS, enz. Alles kan per post aangevraagd worden met het antwoordkaartje, telefonisch bij de mobiliteitsdienst van de stad of door de folders eenvoudigweg te downloaden.

Het Mobimenu gaat ook nog verder. Nieuwe inwoners kunnen ook telefonisch, per post of digitaal persoonlijk reisadvies aanvragen voor een geplande bus- of treinreis. Leeft er bij de nieuwkomers interesse voor een specifieke infoavond, bijvoorbeeld over autodelen, dan is dat via het Mobimenu snel te regelen. En een stadsbestuur dat de bewoners wil betrekken bij het fiets- of mobiliteitsbeleid kan via het Mobimenu ook haar nieuwe inwoners uitnodigen om aan het proces deel te nemen.

De inspanningen van de nieuwe inwoners om zich goed te informeren, verdienen binnen het project een persoonlijk cadeautje. Voor elk type vervoersmiddel is er een beloning op maat: een stappenteller, een fietsreparatieset, een 10-rittenkaart of een ticket voor de fiets op de trein. Inwoners die de menukaart ingevuld terugsturen of online informatie opvragen, krijgen binnen de twee weken de extra gevraagde info in hun brievenbus samen met het door henzelf gekozen cadeautje.

Sint-Truiden is de eerste stad in Vlaanderen die zo’n innoverende kaart aan nieuwe inwoners aanbiedt. De stad fungeert als testcase voor dit nieuwe project van Mobiel 21. Inmiddels is de kaart ook in Oostende beschikbaar.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.