Ook de motorfiets wordt ‘Cooperative’

Het duurt nog even maar rond 2020 moeten de eerste ‘cooperative’ motorfietsen op de markt verschijnen. Die kunnen communiceren met andere voertuigen en met systemen langs de weg.

De ontwikkeling van dergelijke systemen is voor auto’s al in volle gang. De motorindustrie sluit zich hierbij, zo bleek op een recent congres van motorfietsfabrikanten verenigd in de ACEM, waar een memorandum met die strekking werd getekend.

Uit gegevens van de International Road Traffic Accident Database blijkt overigens dat tussen 2010 en 2012 het aantal dodelijke slachtoffers onder gemotoriseerde tweewielerberijders in Europa gedaald is van 5,275 in 2010 tot 4,566 in 2012, een reductie van 13,4 procent. De grootste daling vond plaats in de categorie ‘mopeds’ met 27,9 procent, de daling bij de motorfietsen komt uit op 11,3 procent.

Volgens de motorindustrie hebben betere veiligheidsvoorzieningen aan motorfietsen daar een belangrijke bijdrage aan geleverd, zoals bijvoorbeeld betere remsystemen, verlichting en vering.

De motorindustrie benadrukt verder het belang van trainingen en pleit voor invoering van een kwaliteitskeurmerk voor dergelijke opleidingen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.