Tien apps voor veiliger verkeer

appsKun je de verkeersveiligheid bevorderen met een app die voetgangers waarschuwt als ze veilig kunnen oversteken?

De Amerikaanse telefoonmaatschappij AT&T vroeg onder het motto Connected Intersections aan creatieve app-bouwers of ze oplossingen wisten te bedenken voor de verkeersveiligheid in de stad. Dat leverde in totaal 45 inzendingen op. Misschien niet allemaal even realistisch, maar wel creatief. Een selectie.

Tug
Volgens de ontwikkelaar van deze app steken nogal wat mensen over die meer aandacht hebben voor hun smartphone dan voor het voetgangerslicht. Via Bluetooth technology krijgen die nu automatisch een waarschuwing als ze moeten wachten met oversteken omdat het licht op rood staat.

Anti-Sleep Alarm
Systemen die bestuurders alert moeten houden kennen we al langer. Maar deze app maakt gebruik van een Samsung Gear smartwatch die in combinatie met een smartphone via handbewegingen en de gezichtsuitdrukking vaststelt of een bestuurder zit te suffen. De app adviseert de automobilist dan een parkeerplaats op te zoeken.

Rider Alert Mobile Application
Een app die via Bluetooth scant naar fietsers en voetgangers in de buurt. De automobilist ontvangt een waarschuwing als die te dichtbij komen. Voorwaarde is wel dat beide partijen de app installeren.

Yield
Een soortgelijke app die verkeersdeelnemers voor elkaar waarschuwt binnen een straal van 10 tot 30 meter. Je kunt aangeven of je voetganger of automobilist bent.

Drowsy Detector
Ook een app die bestuurders alert moet houden dankzij gezichtsherkenning. Voetgangers die de app geïnstalleerd hebben, worden gewaarschuwd dat er een slaperige automobilist in aantocht is.

Drive Safely
Een app die dankzij near field communication ‘weet’ of de eigenaar van de smartphone achter het stuur zit, of naast bestuurder. In het eerste geval krijgen beller te horen dat de bestuurder de telefoon even niet kan beantwoorden.

Look Up!
Ook een app die bedoeld is om voetganger te waarschuwen bij het oversteken. Extra snufje is dat de app gekoppeld wordt aan sensoren in de schoen, die automatisch registreren wanneer iemand een stoeprand afloopt.

SafeDrive App
Een app die de eigenaar via een beloningsprogramma stimuleert om niet te sms-en tijdens het rijden.

MyBell
’s Werelds eerste digtale fietsbel, zo claimen de makers. De app stelt de geluidsterkte van de fietsbel in op het omgevingsgeluid.

MindRider
Een app die communiceert met een helm om bij te houden wat er in het hoofd van een fietser omgaat. Oorspronkelijk ontwikkeld door MIT. Bijvoorbeeld om onveilige plekken te signaleren.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.