Zelftest voor ervaren automobilisten

oudere_bestuurderOp verzoek van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland is de Zelfevaluatie Ervaren automobilisten ontwikkeld. Een test voor ervaren en oudere automobilisten die online kan worden afgenomen.

De problemen die ervaren en oudere automobilisten in het verkeer beleven, verschillen sterk van individu tot individu. Om meer inzicht te krijgen in de diversiteit van ervaren en oudere automobilisten is het RegionaalOrgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROVON) een onderzoek gestart. Op verzoek van het ROVON hebben Royal HaskoningDHV en het Cito de Zelfevaluatie Ervaren automobilisten ontwikkeld, een test voor ervaren en oudere automobilisten. Doel is om de gebruiker aan het denken te zetten over de eigen sterke en minder sterke kanten.

De Zelfevaluatie Ervaren Automobilisten geeft inzicht in het gedrag als automobilist in allerlei verkeerssituaties. Tegelijkertijd wil het ROVON zo onderzoek doen naar zelfevaluatiemogelijkheden voor ervaren en oudere automobilisten.

De zelfevaluatie bestaat uit een aantal deeltesten. Zo zijn er vragen gericht op rijgedrag met betrekking tot veiligheid, doorstromen en voertuigcontrole. En aan de hand van videofragmenten moeten de deelnemers gevaarlijke verkeerssituaties beoordelen. De beleving van de complexiteit van het autorijden wordt gemeten door dia’s van specifieke situaties voor te leggen en te vragen hoeveel inspanning dit kost.

Op basis van de antwoorden ontvangt men een scorekaart van sterke kanten en mogelijke aandachtspunten.

De zelfevaluatie heeft volgens de initiatiefnemers een aantal voordelen: de uitslag is vrijblijvend en bedoeld om mensen aan het denken te zetten, er is geen bindend oordeel of advies aan verbonden, en het kan worden ingevuld in de eigen vertrouwde omgeving op elk gewenst moment.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.