500 fietsers meten luchtkwaliteit in Utrecht

Om de luchtkwaliteit op fietsroutes in de provincie Utrecht in kaart te brengen is een innovatief experiment gestart. 500 vrijwilligers gaan allemaal met een meetkastje op de fiets de weg op. Een jaar lang wordt al fietsend de route in kaart gebracht en het fijnstof in de lucht gemeten. Met dit experiment wordt een vervolg gegeven aan een kleinere proef die vorig jaar is gehouden in Zeist.

Provincie en gemeenten willen met innovatieve technieken meer inzicht krijgen in het gebruik van fietsroutes en de luchtkwaliteit op die routes. De verzamelde gegevens kunnen bijdragen aan een verbetering van de fietsinfrastructuur en de ontwikkeling van meer groene fietsroutes.

De provincie Utrecht heeft voor dit experiment 500 hightech fietssensoren beschikbaar gesteld. Vrijwilligers gaan een jaar lang fijnstofconcentraties en hitte-eilanden op fietsroutes in beeld brengen. De meetgegevens zijn terug te vinden op www.snuffelfiets.nl.

Impact op gezondheid

“Mensen worden zich steeds meer bewust van de impact van luchtkwaliteit op hun gezondheid”, zegt gedeputeerde Mariette Pennarts in een verklaring. “Door zichtbaar te maken welke groene fietsroutes er zijn, dus waar de luchtkwaliteit beter is dan op andere plaatsen, kunnen mensen zelf kiezen welke route zij fietsen.”

Deelnemers aan het project zijn provincies Utrecht en Gelderland, de gemeenten Utrecht, Zeist, Amersfoort, Houten, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Veenendaal, Bunschoten, Baarn en Soest, verschillende fietsorganisaties, RIVM en SODAQ en Civity.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.