Jongere na xtc-gebruik te snel achter het stuur

Campagne xtc-gebruik in het verkeer BEELD TeamAlert
Campagne xtc-gebruik in het verkeer BEELD TeamAlert

Zes op de tien jongeren denkt dat je na gebruik van xtc binnen zestien uur weer achter het stuur kunt kruipen. Dat blijkt uit een enquête van TeamAlert onder 1460 jongeren die de drug gebruiken. In werkelijkheid moet je 16 tot 58 uur wachten met autorijden. De organisatie voor bewustwording onder jongeren start daarom een campagne.

“Jongeren denken vaak dat ze goed bezig zijn”, aldus directeur-bestuurder Maartje Burghgraef in een verklaring. “Ze gebruiken xtc op een meerdaagsfestival en blijven kamperen. Ze rijden de volgende dag pas weg, maar twaalf uur later is het nog niet verantwoord om te rijden.”

Xtc is tussen de 16 en 58 uur aanwezig in het speeksel. Hoe lang xtc traceerbaar is, is volgens TeamAlert afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de hoeveelheid werkzame stof in de pil, iemands lichaamsgewicht en de mate waarin iemand de drug gebruikt. Rijden onder invloed van xtc is zeer gevaarlijk, benadrukt de organisatie ook. “De kans op een ongeluk is 5 tot 30 keer hoger. In het geval van combinatiegebruik tot wel 200 keer.”

Levensgrote xtc-pil

De onbekendheid met deze cijfers is voor TeamAlert reden om jongeren bewust te maken. Donderdag loopt door het centrum van Utrecht een levensgrote xtc-pil. De stunt is onderdeel van de campagne Rij Tripvrij. Die moet jongeren overtuigen om na xtc-gebruik op een veilige manier thuis te komen. 1 augustus gaat de website www.rijtripvrij.nl met de voorlichtingsvideo live.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.